ремонт на покриви
Строителство

Повреди в хидроизолацията

В една сграда, независимо дали битова или производствена, дори на пръв поглед незначителни доказателства за наличие на влага могат да предвестят за нарушена хидроизолация.

РемонтиПо-сериозните повреди обаче не са предвестник, а красноречиво доказателство. Нека да погледнем малко по детайлно в последствията от повредите в хидроизолацията.

Забележите ли мехури или пилене на боя във вътрешни помещения или по фасадите, вече можем да говорим за нахлуване на влага.

Поява на плесен, мухъл или вегетативен растеж. Понякога тези явления в помещения се случват не само заради повреда в хидроизолацията, но заради лоша вентилация например. Случат ли се по-масово на едно място или на няколко места, трябва да направите анализ на проблема.

Влага или капки вода по стените или тавана.

Много е неприятно да видите капки да се стичат вътре в дома ви. Това е сигурен знак, че хидроизолацията е компрометирана.

Сред другите неприятни знаци са сериозна повреда в хидроизолацията са появата на петна по стените или тавана, ръжда на места;  лошо миризми; бели прахообразни отлагания. Напуканите стени и гниене на дърво вече говорят за още по-сериозни проблеми в някъде в хидроизолацията на сградата.

Влошаването на положението, свързано с влагата, става с напредване на времето, а оттам се увеличава и цената на ремонта. Експертите съветват да се направи опис на проблема: кога за първи път е бил забелязан, къде в сградата, как се движи влагата!


Записването на симптомите на проникване на вода е важно за установяване как, къде и кога влагата прониква в хидроизолационната система.

Планът за действие за признаци на навлизане на вода може да включва различни стъпки. Първо обаче трябва да предадете цялата информация на майсторите, които следва да отстранят проблема.

ПВЦДори и за най-добре работещите системи е разумно да бъдете бдителни за признаци на проблем, така че задаващите се такива, да могат да бъдат спрени, преди да излязат извън контрол. В ситуации на ново строителство собствениците могат да избегнат скъпата хидроизолационна рехабилитация чрез подходящ дизайн, правилно нанасяне и надлежна проверка по време на строителството.

Коментарите са изключени за Повреди в хидроизолацията